mam pytanko czy galka z mieszkiem z octavi 2g bedzie pasowala do 1g ?
[O1] Jaki olej na dolewkę do silnika 1,9DTi BXE
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
DTI ? http://forum.opel24.com/
była O1 1,6 102 KM
była O1 1,9 TDI 90 KM
była O2 1,9 TDI DSG 105 KM
był Citroen Berlingo 1,6 HDI
jest Ford Tourneo Courier
Komentarz
-
-
jeżeli robisz przeglądy według systemu QG1 (zmienny przebieg) to musisz zalać olej spelniajacy specyfikację VW 507.00
Jeżeli chcesz regularnie wymieniać olej co 15 000km (System QG0, co w przypadku silnika TDI byłoby zdrowsze dla turbiny), to wystarczy olej spełniający secyfikację VW 505.01
Komentarz
-
-
Jak jest z tymi przeglądami w końcu. Kiedyś słyszałem, że co 15-20 kkm i koniec. Teraz mam pieczątki oraz zalecenie, że co 30 kkm i wychodzi na to, że co 15 kkm zdrowiej dla turbiny (dla mnie to ok 2-3 miechów góra)Zamieszczone przez kuryniojeżeli robisz przeglądy według systemu QG1 (zmienny przebieg) to musisz zalać olej spelniajacy specyfikację VW 507.00
Jeżeli chcesz regularnie wymieniać olej co 15 000km (System QG0, co w przypadku silnika TDI byłoby zdrowsze dla turbiny), to wystarczy olej spełniający secyfikację VW 505.01
Rozumiem, że jeśli zaleję dobry olej (najlepszy :twisted: ), to co 30 kkm wystarczy:?:była O1 1,6 102 KM
była O1 1,9 TDI 90 KM
była O2 1,9 TDI DSG 105 KM
był Citroen Berlingo 1,6 HDI
jest Ford Tourneo Courier
Komentarz
-
-
o ile dobrze pamiętam to jest trzy systemy wykonywania przeglądów w Skodach:
QG0- stałe okresy przeglądów co 15kkm lub co rok, zależy co wcześniej nastąpi
QG1- zmienne okresy przeglądów, z tego co pamietam to aspektem, kiedy wyświetli się informacja o przeglądzie, to pomiat temp. oleju w zalezności od panujących warunków, ale nie każdy samochód go ma. nie QG0
QG2-stały okres przeglądów przeglądów co 2 lata lub 30 000km, w dieslach chyba 50 000, ale stały okres wymiany oleju silnikowego, co 15 000km
o ile dobrze pamiętam...
To jaki sysytem obowiazuje Twoje auto, zależy od napisu w dolnym lewym rogu nalepki znamionowej w ksiązce serwisowej.
wracając natomiast do Twojego pytania, czy wystarczy na 30 000km, jak zalejesz najlepszy olej? Napewno olej zachowuje odpowiednie parametry gdy głównie robisz długie trasy z równomiernym obciązeniem silnika, silnik nie jest często gaszony i uruchamiany, a zatem nie musi sie rozgrzewać i głównie pracuje z nominalną dla siebie temperaturą. Pamietaj, że olej musi spełniać nie tylko funkcję smarna dla silnika, ale także musi go oczyszczać, a przede wszystkim odberać temperaturę, szczególnie ważne dla silników turbodoładowanych, no i musisz zobaczyć jaki sysytem serwisowania tyczy się Twojego samochodu.
Pozdrawiam
Co do specyfikacji 506.01 i 507.00, rzeczywiście, ale z tego co słyszę to łatwiej znaleźć ten z 507.00 niż 506.01, oczywiście w "terenie", a i chyba cena nie jest zbytnio inna
Komentarz
-
-
Re: Jaki olej na dolewkę do silnika 1,9DTi BXE
mialem podobny dylemat, mam wprawdzie AXR, ale tez QG1, dolewalem poczatkowo Motula 0W30 506.01, ale po 15kkm za rada swiatlych forumowych specow od olejow zmienilem na Motula 5W40 ze specyfikacja 505.01, ze wzgledu na turbine wlasnie, bo podobno 506.01 jest dla niej nieco za rzadki.Zamieszczone przez placekMam przeglądy w systemie QG1-muszę dolać olej jaki cena nie istotna !!!!!!!!!
Wyglada to teraz tak, ze co 15 kkm wymieniam sam olej i filtr a na serwis ogolny jade wg QG1, czyli co 30 kkm i robia wszystko co potrzeba + olej oczywiscie, bo tez mija kolejne 15 kkm
Komentarz
-
-
o nie, tylko nie to :!:Zamieszczone przez X A Njestem poczatkujacym wiec zbytnio nie kumam z tymi specyfikacjami.
jaki najlepiej wybrac olej do 1.9tdi (pewnie trzbe kupic najlepiej 4,5 - 5l )
5w30 czy jaki i jaka najlepsza firma?
poszukaj sobie pod hasłem "jaki olej do TDI" i już nie mówmy o tym :idea:
tak na szybko:
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-

Komentarz